
Realizace: 21. – 22. 1. 2025 ZŠ Hýskov
Účastníci: 1. – 5. ročník
Cíl: Připomenout význam mléčných výrobků ve výživě
Obsah: Tento den žáci mohli ochutnat díky projektu Mléko do škol několik druhů jogurtů, skyr, tvaroh a sýr Eidam, které nám dodala firma OZ BRÁZDA.
V prvních třídách si nejprve s mléčnými výrobky zahráli Kimovu hru, jednotlivé produkty si představili a po paměti kreslili na tabulku. Pak už se vesele ochutnávalo.
Žáci druhých tříd se rozdělili do několika skupin. Potom porovnávali jednotlivé mléčné výrobky – sýr, eidam, jogurt, tvaroh a skyr. Hodnotili vůni, barvu a chuť. Nejoblíbenějšími se staly jogurt a sýr, nejméně dětem chutnal skyr. Nakonec si všichni pochutnali na bílém jogurtu, který si mohli dochutit křupinkami nebo marmeládou.
Třeťáci si užili ochutnávku mléčných výrobků v pěti skupinách. Postupně ochutnali všechny výrobky (2 druhy bílého jogurtu, skyr, tvaroh, sýr a ochucené či neochucené mléko). Většina se shodla na tom, že si nejvíce pochutnala na mléku. Na 2. místě byl sýr a tvaroh. Některé skupiny vytvořili i vlastní recept na dobrou svačinu.
Ve čtvrté a páté třídě proběhly odhady množství výrobků v bedýnce, poznávání po hmatu a ochutnávka. Nejoblíbenější byl bio jogurt, obyčejný jogurt a sýr. Nejméně oblíbený byl tradičně skyr. Po ochutnávce ještě žáci vytvořili na tabletech „mraky“ s mléčnými výrobky a pomocí aplikace Chatterkid některé produkty dokonce rozmluvili a představili je. Nakonec si všichni vybrali mlíčko se svou oblíbenou příchutí.
Zhodnocení: Žáci se mlsání zúčastnili s nadšením, vyzkoušely si nové chutě a byla to pro ně i příjemná zdravá svačinka.
Zapsala: Mgr. Renata Kučerová