
Realizace: 23.01.2024 ZŠ Hýskov
Účastníci: 1. – 5. ročník
Cíl: Připomenout význam mléčných výrobků ve výživě
Obsah: Tento den žáci mohli ochutnat díky projektu Mléko do škol několik druhů jogurtů, skyr, tvaroh a sýr Ementál, které nám dodala firma OZ BRÁZDA. V některých třídách nejprve žáci poznávali jednotlivé produkty po hmatu, odhadovali jejich množství, vyhledávali a zapisovali různé údaje o výrobcích do tabulek, hodnotili vzhled, vůni. Dále probíhala ochutnávka jednotlivých druhů mléčných výrobků. Děti si mohly dochutit marmeládou, doplnit mandarinkami, nebo křupinkami. Ve všech třídách jsme si vyhodnotili nejoblíbenější produkty. Někteří si ještě své zážitky namalovali. Ve vyšších ročnících zapojili ochutnávku do učiva vlastivědy – potravinářský průmysl, suroviny, výrobky, reklama a její nástrahy. Žáci se mlsání zúčastnili s nadšením, vyzkoušeli si nové chutě a byla to pro ně i příjemná zdravá svačinka, kterou si sami vytvořili.
Zhodnocení: Nejoblíbenější byl v prvních třídách bílý jogurt, ve druhé třídě sýr Ementál, ve třetí a páté bílý jogurt a ve čtvrté bio jogurt. Žáci si ochutnávku moc užili a těší se, že se do podobné akce opět zapojí.
Zapsala: Mgr. Renata Kučerová